Պետք է սունկ ուտել ոչ ավելի, քան շաբաթը մեկ անգամ, РИАМО-ին տված հարցազրույցում գաստրոէնտերոլոգ, բժշկական գիտությունների դոկտոր Վլադիմիր Ներոնովը:
Միաժամանակ նա ապահով չափաբաժին է անվանել՝ 200 գրամից ոչ ավել։ Բժիշկն իր հաշվարկները բացատրել է բնապահպանական իրավիճակի վատթարացմամբ։
«Ժամանակակից աշխարհում, բնապահպանական ամեն տարի վատթարացող իրավիճակի ֆոնին, կարելի է ուտել արդյունաբերական արտադրության սնկերը»,- ասել է Ներոնովը:
Հավաքե՞լ, թե՞ գնել
Բժիշկը խորհուրդ է տվել սունկ գնել, քան հավաքել
Ինչպե՞ս ճիշտ պատրաստել սունկը
Գաստրոէնտերոլոգը նշել է, որ սնկով կերակրատեսակներ պատրաստելու համար ավելի լավ է օգտագործել այնպիսի մեթոդներ, ինչպիսիք են եռացնելը կամ շոգեխաշելը։ Եվ միայն նման նախնական ջերմային բուժումից հետո սունկը կարելի է տապակել։ Բժիշկը նաեւ խորհուրդ է տվել հրաժարվել սնկերի պահածոյացումից։
«Նորից, հաշվի առնելով յուրաքանչյուր սնկի բարդ նույնականացումը և հավաքման վայրը, ավելի լավ է սունկը չպահպանել։ Ավելի լավ է անհրաժեշտ քանակությամբ արդյունաբերական արտադրության թարմ սունկ գնել օրինական մանրածախ կետերից»,- նշել է Ներոնովը։
Սնկերի օգուտները
Սնկերը պարունակում են միկրոէլեմենտներ, մանրաթելեր և նախաբիոտիկներ։ Դրանք հարուստ են կալիումով, ֆոսֆորով, մագնեզիումով, ցինկով, սելենիումով, պղնձով և երկաթով։ Դրանք պարունակում են մեծ քանակությամբ B խմբի վիտամիններ, ինչպես նաև D, K, C վիտամիններ։
Այնուամենայնիվ, սնկերը կարող են վտանգավոր լինել. որոշները պարունակում են թույներ ու տոքսիններ, որոնք կարող են մահացու լինել մարդկանց համար: Սունկը կարող է պարունակել նաև քիտին, որը բոլորովին չի մարսվում մարդկանց կողմից։
Բժիշկը ուշադրություն հրավիրեց այն հանգամանքի վրա, որ վայրի սունկ օգտագործելիս պետք է հնարավորինս զգույշ լինել. Նա նաև հորդորել է դրանց հետ ալկոհոլ չխմել։
«Ուստի գաստրոէնտերոլոգիայի տեսանկյունից սա ոչ միանշանակ ապրանք է։ Մի գնեք անծանոթներից պահածոյացված սունկ, մի հավաքեք այն սունկը, որոնց վերաբերյալ կասկածում եք, մի կերեք դրանք հում վիճակում, մի օգտագործեք մեծ քանակությամբ կանոնավոր կերպով, մի խմեք դրանք մեծ քանակությամբ ալկոհոլի հետ միասին և մի կերակրեք: սունկ փոքր երեխաներին»,- եզրափակել է մասնագետը։